- 31 migranten zijn om het leven gekomen voor de kust van Calais toen zij met een boot probeerden over te steken van Frankrijk naar het VK.
- Volgens autoriteiten is dit het dodelijkste incidenten met migranten in het Kanaal tot nu toe.
- Het aantal migranten dat de overtocht probeert te maken, loopt dit jaar in raptempo op. Een recordaantal van 23.000 mensen heeft al een poging gewaagd.
- Lees ook: Legale wiet, hoger minimumloon en een flinke investering in het klimaat – dit is het regeerakkoord van de nieuwe Duitse coalitie
Voor de kust van Calais is een boot met tientallen bootvluchtelingen gekapseisd. Volgens de Franse politie zijn hierbij zeker 31 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten spreken over het dodelijkste incident met migranten in het Kanaal tot nu toe.
De migranten wilden het Kanaal oversteken vanuit Frankrijk. Een visser had gemeld dat hij drijvende lichamen had gezien, waarop de Franse kustwacht in actie kwam. Omdat het weer kalm is, lijkt het aantrekkelijk de oversteek te wagen. Maar het water is bitterkoud, zeggen vissers die meer migranten zagen dan gebruikelijk.
Naar aanleiding van de ramp besloot de Britse premier Johnson crisisberaad te houden. Hij kondigde aan meer te gaan samenwerken met Frankrijk om de illegale migratie te ontmoedigen. De Franse premier Castex sprak over een tragedie en haalde uit naar de criminele mensensmokkelaars die de bootvluchtelingen uitbuiten. Inmiddels zouden meerdere betrokkenen zijn opgepakt.
Het aantal mensen dat probeert het Verenigd Koninkrijk te bereiken vanuit met name Frankrijk, waar de oversteek het kortst is, loopt de laatste maanden snel op. In 2019 vertrokken er volgens Britse cijfers maandelijks gemiddeld 141 migranten in een bootje over het Kanaal; op 12 november van dit jaar waren het er 1.185 op één dag. Sinds begin 2021 waagde zich een recordaantal mensen aan de oversteek: 23.000.
De Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie en de Franse minister van Binnenlandse Zaken hebben maandag daarom hulp gevraagd bij de Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Ze hopen dat de bootjes zo eerder opgespoord, of zelfs tegen gehouden, kunnen worden om "meer doden te kunnen voorkomen”, zegt Sieghild Lacoere, woordvoerder van de Belgische staatssecretaris tegen het NRC.
Het verzoek van België en Frankrijk zal worden besproken op de Europese Raad als het Frans EU-voorzitterschap begint, in januari 2022.